Z kulturą to jest tak, że serwuje nam rozmaite smaki. Z wielu pozytywnych doznań najważniejsze jest dzielenie się swoją pasją z innymi oraz spotkania z ludźmi, którzy dają nam pozytywną energię. My te różne pasje oraz dobrą energie podajemy Wam na talerzu, a Wy bierzcie i jedzcie na zdrowie! Tak było właśnie w sobotę 28 sierpnia w Świetlicy w Kozubowie.
Pińczowskie Samorządowe Centrum Kultury wspólnie z Odkrywcynatury.pl i Kołem Gospodyń Wiejskich w Kozubowie zorganizowało warsztaty kulinarne. Było zielono, ciekawie, smakowicie…, ale nie było łatwo. Aby przygotować wszystkie potrawy uczestnicy musieli zaczerpnąć składniki z natury.
Na szczęście znaleźli bogactwo na łące przy świetlicy. A potem wszystkie ręce na pokład do mycia, obierania, krojenia, mieszania… i tu niespodziewanie wsparły ich też gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Młodzawach. Najwięcej chętnych oczywiście było do jedzenia. W menu serwowane były potrawy słone, słodkie, gorzkie, kwaśne… po prostu istny festiwal smaków:
przystawka:
– Kandyzowane bulwy liliowca,
– Ugotowany groszek bulwiasty,
danie główne:
– Zupa z bulw ostrożenia siwego,
– Frytki z korzenia łopianu,
deser:
– Salep na mleku z cynamonem,
napoje:
– Lemoniada z sumaka,
– Napój z kwaszonego podagrycznika,
– Kompot z mirabelek z dodatkiem marchewnika anyżkowatego,
– Kawa z głogu ze szwedzkim imbirem słodzona paprotką słodyczką,
– Herbata z wierzbówki kiprzycy.
Dyrekcja Pińczowskiego Samorządowego Centrum Kultury składa serdeczne podziękowania dla wszystkich biorących udział w warsztatach i życzy sobie aby w tak miłym towarzystwie spotykać się jak najczęściej.
To kolejna odsłona “Od kultury do Natury”, który Pińczowskie Samorządowe Centrum Kultury realizowało w ramach dofinansowania ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach Programu Bardzo Młoda Kultura 2019-2021 oraz ze środków Województwa świętokrzyskiego.
Czytasz, ale czy pomagasz?
Ten artykuł nie powstałby, gdyby nie wsparcie naszych Patronów! Dołącz do nich i stań się Mecenasem Kultury! Twoje wsparcie pozwoli dalej Radiu działać.
|